Blat kuchenny wykonany z drewna jest coraz popularniejszym rozwiązaniem tej przestrzeni wewnątrz kuchni. Zyskuje on stale powiększającą się grupę zwolenników, którzy doceniają nie tylko jego piękną i naturalną fakturę i wygląd, ale również niebanalność i inny styl w porównaniu z innymi materiałami do produkcji blatów.

Dlaczego wybieramy blaty drewniane?

Blat drewniany wybierany jest do kuchni głównie z powodu wyglądu. Jego piękna i naturalna strona potrafi zachwycić każdego, nawet kogoś, kto nie przykłada dużego znaczenia do rzeczy, które mają przede wszystkim pełnić swoją funkcję, a taką rzeczą z pewnością jest blat kuchenny.

Co im grozi?

Niestety blaty drewniane są jak mało które narażone na liczne niebezpieczeństwa, które mogą całkowicie zrujnować tę piękną powierzchnię. Zdecydowanie największym zagrożeniem dla drewnianego blatu jest ciepło. Zarówno rozgrzany gorący garnek, który postawi się na blacie, lub też zbyt duża bliskość do palników, lub płyty indukcyjne, może powodować powstawanie na blacie bardzo nieestetycznych odbarwień.


https://www.belmeb.pl/blaty-kuchenne/drewniane-surowe.html

Podobne zagrożenie dla drewnianego blatu stanowi woda, której nie brakuje w okolicach zlewu. Woda potrafi wniknąć w strukturę blatu, co doprowadzić może nawet do jego miejscowego gnicia.

Decydując się na blat drewniany, nie można również zapominać o tym, że prędzej czy później zmieni on swoją barwę. Padające na niego promienie słoneczne spowodują jego wyraźne ściemnienie.